Livet är fullt av utmaningar!

Livet är fullt av utmaningar!

Jag har alltid haft spring i benen

Jag älskar att springa och töja på mina gränser. Detta är en blogg som handlar om träning och framförallt löpning. Jag vill gärna dela med mig av min passion och tankar om träning samt om den stora utmaningen att springa ett maraton. Det börjar närma sig och nu är det bara en månad kvar till den stora dagen då jag ska springa Boston Marathon.

Häng med och se vad som händer nu och ända fram till mål!

måndag 19 april 2010

Livet är fullt av överaskningar


Har hittat en plats till Stockholm Maraton tidigt i juni och Göteborgsvarvet blir det ju förstås i maj. Har haft en fantastisk helg med sol och några fina löprundor. Har man laddat måste man få ur sig både frustration och överenergi.

Bara så ni vet det så kommer jag igen till Boston 2011, du kanske hänger på?

lördag 17 april 2010

Boston borta med vinden......

Ja det ser inte ut som om det blir någon springa av, skulle suttit på planet nu!

Har en reservplan nu på söndag är inbokad på ett plan Köpenhamn- Island- Boston men det ser mörkt ut.
Jag är lite deppad kan man lugnt säga.........att mentalt ställa in sig på att springa och tre dagar innan bli snuvad på allt det roliga!

Men...ingen har dött, jag sitter inte på en flygplats och väntar någonstans i Europa och inte kommer vidare, Boston står kvar till nästa år och jag har goda vänner och världens bästa man!

Fick just ett mail från de som organiserar loppet i Boston att alla Europeer som inte kan delta i år är automatiskt anmälda till år 2011.

söndag 11 april 2010

Sommaren är snart här och den blir fin.......


Idag såg jag en citronfjäril fladdra förbi över stigen.....tänkte på om man kanske skulle bli en till nästa liv. Det är nog häftigare att flyga än att springa....slog bort tanken och insåg att jag hade det ganska bra i vårsolen. Har du kommit in i ett flow någon gång? När allt känns lätt och rätt, du kan springa hur långt som helst. Så kändes det idag. Det var bra. Det här var sista långpasset innan Boston. Nu är det bara en vecka kvar. Hur långt jag sprang. Runt Delsjöarna och lite hit och dit, målsättningen var att vara ute längre än 2,5 timmar.

Var i Thailand med Springtime och besökte ett tempel. Vi var några stycken från gruppen som hade bestämt oss att hälsa på munkarna i Templet, som vi sprang förbi varje dag.
En av munkarna släppte in oss och visade oss runt. Ingen förstod vad han sa, jag tror vi bad en bön tillsammans för han verkade allvarlig. Helt plötsligt sprack ett leende upp och han fnittrade till.Visade med hela sitt kroppsspråk att han hade sett hur vi sprang omkring utanför templet och att han hade sett oss. Jag tror att han tyckte vi var besynnerliga.

Evy Palm min stora idol.


Evy Palm är min stora idol. Här med sin man på resa i Thailand med Springtime. Hon är svensk långdistans- och marathonlöperska. Evy Palm var 34 år när hon började jogga. Som 41-åring debuterade hon som maratonlöpare i landslaget.Som pensionär springer hon "bara någon mil" om dagen.......

Sportklocka – pulsmätare

Att ha en pulsmätare eller klocka för att ta tid på intervaller och träningspass kan vara ett bra hjälpmedel för löpare på alla nivåer. En del klockor mäter också din hastighet och den distans du sprungit. De mer avancerade modellerna har många finesser och kan kopplas mot dataprogram och hemsidor på internet som utvärderar din träning.
En pulsmätare är ett bra verktyg för din löpträning framförallt när du är en ovan löpare. De flesta modeller har bra funktioner om man springer för fort (har för hög puls) eller för långsamt. Att hitta ditt tempo där du mår som bäst hela runda. Det är nämligen så att alla har en maxpuls och den är individuell och beror på kön och ålder. Ligger du för nära ditt max , dvs du håller ett för högt tempo, när du börjar att springa kanske du inte håller hela sträckan du tänkt dig att springa. Var det puls intervallet ligger där du mår som bäst är individuellt och förändras med vilken kondition du har! Det ställer du in på din klocka. Duktiga löpare som Evy Palm har sin egen klocka inbyggd i kroppen och är helt fantastiska på att veta exakt vilket tempo de ligger på.

Rätt rustad


Charmen med löpning är att det är så okomplicerat. Oavsett sträckan är det den enklaste sporten som finns. De flesta, ja nästan alla kan springa. Alla kanske inte klarar av att springa snabbt eller länge, men vi kan alla göra något som påminner om löpning. Säg att du lufsar, joggar eller som jag brukar säga; - Jag springer omkring. Då får alla som håller på med löpning ett bistert veck i pannan och undrar från vilken planet jag kommer ifrån. Det låter förmodligen väldigt oseriöst. Vad man kallar det spelar egentligen ingen roll. Det viktiga är att må bra och att du hittar ditt eget tempo i kroppen. Om det är att stav gå så gör det då, det duger och det är bra! Som Rune Larsson brukar säga: Du ska vara ute tillräckligt länge, så att du vill göra det igen!

Skor

Oavsett vilken nivå du är på är det en sak som är fantastiskt viktig och du ska vara noggrann med så är det skorna! Det är inte lätt att välja bland alla märken och typer. Det är inte så enkelt att om man köper de dyraste skorna så har man fått de bästa. Dagens löparskor har ofta olika funktion. Ofta handlar det om smarta lösningar som kan korrigera ett löpsteg/ fotisättning, så att skador och överbelastningar undviks. Att välja rätt sko kräver kunskap och löp- och sportbutikerna har både utbildad personal och rätt utrustning för utprovning. Se till att du får hjälp det kostar ingenting extra. Ett tips, kom lite sliten till affären det är bara bra om du varit ute och sprungit innan för då syns dina skavanker tydligare på löpbandet. Ta också med dina gamla skor för då kan man se hur du har slitit dem.

Kläder

Valet av kläder är kanske inte lika viktigt, men det har hänt en hel del sedan det fanns t-shirts i bomull och bulsiga college kläder att tillgå. Idag tillverkas löparkläder av avancerade material och patenterade specialgarn. Jackor i vattentäta material som ändå låter kroppen andas. Det finns överdelar som är så lätta att de kan vikas ihop och stoppas i en liten ficka. Tyngden av en regnvåt t-shirt eller skavsår på insidan av låren av gamla shorts är ett minne blott!
Det vanligaste felet är dock att man ofta tar på sig för mycket kläder och då är det bra med skalmodellen!
Min kropps termometer säger att jag mår bäst av att springa med korta tights och linne/ t-shirt, vid ute temperatur 12 grader och uppåt. Under tolvan långa tights, tunn långtröja eller t-shirt under jacka, keps och tunna handskar som andas.
Rätt kläder underlättar och om de nu är snygga också så blir man ju så himla glad.

tisdag 6 april 2010

Skaffa dig en kompis

Tycker du att det är tråkigt att träna själv, skaffa dig en kompis. Men låt dig inte begränsas av personen, utan försök att hitta någon som ger dig energi. Är du ute och springer tillsammans med någon annan är det nämligen så att tröttheten inte infaller samtidig och då kan man istället peppa varandra. Välj kompis med omsorg det är viktigt att ungefär ha samma tempo i kroppen . Ett alternativ är att träna i grupp. Där får du naturligt kompisar efter det tempo du springer i, kanske olika kompisar olika dagar, ofta beroende på dagsform. Jag tycker det är fantastiskt roligt att springa i grupp och framförallt är det otroligt effektivt att springa intervaller i grupp, vilket annars kan vara lite tungt och slitigt att göra själv.

Min bästa kompis i vått och torrt


Min bästa springkompis är Gibson en 5 årig Irländsk Setter. Han är alltid glad och positiv, han tjatar inte hål i skallen på en och han säger aldrig nej till en löprunda!

måndag 5 april 2010

Våren är här

Du kanske har laddat under vintern och ligger i startgroparna för att börja ett nytt liv. Nu börjar det roliga. Gruset under skorna, det har regnat lätt och fukten tar fram vårens dofter, det luktar mossa skog och bark, du hör fåglarna sjunga och du känner hjärtat dunka där inne, det är livet! Springa till musik, när man kan njuta av naturens egna ljud!

En lång vinter


Fler och fler löpare börjar hitta ut efter en lång vinter. Några av oss har kanske trotsat en lång vinter med kyla, snö och is klädda vägar. Jag gav faktiskt upp ett tag och tog på mig skidorna. Det är skönt att få följa årstiderna, för att sedan bli mer inspirerad till att springa igen.
Jag tror att knoppen & kroppen behöver variation för att må bra, man blir bra på det man gör, men lusten och rörelse glädjen behöver också naturlig variation. Vi behöver röra oss på olika sätt. Vi är också olika individer så fundera på vad som passar just dig, gillar du det du gör, gör du det snart till en vana.

söndag 4 april 2010

”No Pain, no gain”

Alla löpare kan intyga att träning ibland gör ont och att springa ett maraton det känns. Konsten att minska besvären är att med träning lägga en stadig grund. Tillräcklig träning, bra mat, en god sömn och ett positivt tänkande. Att stressa bryter ner märker jag tydligt, i de perioder när det flyter på jobbet känns träningen bättre.
Blotta tanken att springa fyra mil kan göra vem som helst nervös. Positiv stress är dock vad som sparkar igång dig, adrenalinet på startlinjen är bara att tacksamt ta emot, det hjälper dig runt jag lovar.
Leker du med tanken att hänga på? Du behöver inte ändra ditt liv, de bästa träningsprogrammen är de som utgår från dina nuvarande förutsättningar. Det krävs dock en del engagemang, inte bara fysiskt utan också tidsmässigt. Du behöver kunna träna ett långpass på 2-3 timmar på helgen samt ett antal träningar i vecka.

”hur långt är ett snöre”

Hur lång tid tar det att springa ett maraton är detsamma som att fråga ”hur långt är ett snöre” de flesta har tänkt sig en viss sluttid, om du klarar den beror på en mängd faktorer. Hur förberedd du än är finns det alltid saker du inte kan styra över. Om du inte gillar att springa i stekande sol så måste du vänta på regn.

Aldrig igen, men det blev igen och igen...


De flesta säger att de aldrig kommer att springa en mara till i hela sitt liv när de fullföljt sin första och ändå snart står de där på startlinjen igen. Det nämligen så att du får ett behov och en vana i din träning. Någonstans där du ligger över milen sätter tankarna igång, en slags meditation kan man väl uttrycka det. Det är många problem som blivit lösta på en runda i skogen, tankar som virvlat runt i skallen, som lagt sig på plats och allt har känts självklart. Att springa får dig att producera det sköna, uppåt tjacket endorfiner, vilket gör dig till en endorfinist, en slags doping skulle jag vilja säga. Att sedan ha den där maran som målet på din träning under hösten eller våren är bara grädde på moset.

lördag 3 april 2010

Inte en söndagsutflykt


Ett maraton är inte en söndagsutflykt och ingenting att fundera på om man inte har tränat många mil. Ett maraton är ett långt ihållande kraftprov och en oerhörd upplevelse som du kan dela med tusentals andra. Det finns inte många sporter där du kan tävla i sällskap med olympiska mästare och världsrekord hållare. Bredvid dig och tillsammans med tusentals andra från hela världen väntar kanske stjärnor som Isabellah Andersson eller Haile Gebrselassie på att få springa iväg. Men hur det nu är, hur många som än står där på startlinjen så måste du springa ditt maraton själv. Det är du själv som får ta dig runt hela banan och det är du själv som får stå för förberedelserna så att du orkar hela vägen. Lika säkert som att utmaningen finns där så finns också belöningen. Alla som genomför ett maraton kan känna sig som vinnare.